Siden reglerne på elmarkedet blev ændret d. 1. april 2016, har det været SEF Energi A/S, der opkræver den samlede pris for din el. Når du modtager din elregning fra SEF Energi A/S, vil du derfor opleve, at det samlede beløb består af flere dele, som du kan læse meget mere om herunder.
Det betaler du for
Når du indbetaler din regning til SEF Energi A/S, bliver pengene fordelt mellem følgende:
- Moms og elafgift – 57%
- Afgifter til dit lokale netselskab (transport af el og netabonnement) – 17%
- Dit El-produkt (forbrug og abonnement) fra SEF Energi A/S – 13%
- PSO-afgift – 10%
- Afgift til Energinet for transport af el – 3%
Først og fremmest betaler du for den strøm, der er blevet brugt i din husstand. En del af din samlede elpris går ligeledes til at betale for at få strømmen transporteret hjem til dig. Derudover skal du også betale afgifter og skatter til staten. Ydermere betaler du også en PSO-afgift. Denne afgift er et tilskud, der er bestemt af staten. Pengene går til vedvarende energi og skal dække offentlige forpligtigelser inden for vedvarende energi.
Figuren herunder viser, hvor stor en procentdel af din samlede el-pris går til de forskellige elementer.

Som det fremgår her, er det reelt set kun 13 %, som SEF Energi A/S har indflydelse på. Det er prisen på dit elabonnement og dit elforbrug. Resten af prisen er styret af staten, dit lokale netselskab samt Energinet, der er balanceansvarlig for det overordnede elnet.
Husk at holde øje med dit netselskabs priser
Når du modtager din regning fra SEF Energi A/S, er det altså ikke kun dit elforbrug og abonnementets pris, du betaler for. Vi opkræver også betaling til dit lokale netselskab (kaldet nettarif) samt andre afgifter.
Du skal være opmærksom på, at nettariften godt kan ændre sig. Der er derfor vigtigt, at du til enhver tid holder dig orienteret om dit lokale netselskabs priser og afgifter. Det kan du gøre ved at gå ind på dit lokale netselskabs hjemmeside, hvor priser på tariffer og afgifter er fremlagt.
Du har også mulighed for at læse mere om Energinets afgifter og tariffer på Energinets egen hjemmeside.
Når du modtager din naturgasregning fra SEF Energi for den gas, du har brugt i din husstand, er det en samlet regning bestående af flere dele. Det skal forstås på den måde, at din naturgaspris ikke blot er prisen for selve naturgassen, men også en række andre elementer. Disse kan du læse meget mere om her.
Det betaler du for
Det samlede beløb på din regning bliver udregnet ud fra tre forskellige komponenter. Det er henholdsvis den egentlige pris for den naturgas som, du har forbrugt, distribution af naturgassen samt moms og afgifter.

Naturgas - 25%
Omkring 1/4 del af din samlede naturgaspris går til at betale for den naturgas, du bruger, samt et abonnement. Denne pris varierer, hvis du har variabel pris, men er låst fast i en aftalt periode, hvis du har valgt en fast pris. Denne fjerdedel af den samlede naturgaspris er den eneste, vi som energiselskab har indflydelse på.
Distribution - 22%
Ud over at betale for den egentlige naturgaspris, skal du også betale for at få naturgassen transporteret frem til din bolig. De penge, du betaler for distribution, går også til løbende vedligeholdelse af naturgasnettet, og de omkostninger bliver opkrævet af det selskab, der ejer distributionsnettet.
Hvad du betaler for distributionen af din gas, afhænger af, hvor du bor henne, og hvem der ejer distributionsnettet. Se her, hvem der er distributionsselskab i dit område.
Prisen på distribution bliver typisk reguleret én gang om året.
Moms og afgifter - 53%
En stor del af din samlede naturgaspris går til moms og afgifter til staten. Dette gælder blandt andet energi- og CO2-afgifter.
Hvad koster de forskellige elementer
Afgifterne til staten udgør omkring 3,50 kr./m3 inkl. moms. Din pris for distribution og vedligeholdelse ligger på omkring et par kroner.
- Gastransmissionsnettet: I Danmark er gastransmissionsnettet ejet af Energinet.dk. Herudover findes der flere distributionsselskaber og andre landsdækkende naturgasleverandører.
- Distributionsselskaberne: Det er dem, der leverer naturgassen fysisk til kunderne gennem distributionsnettet i det enkelte forsyningsområde. Der findes fire distribueringsselskaber i Danmark, der til sammen har ansvaret for, at sikkerheden er i orden, og at der bliver målt på, hvor meget naturgas de danske kunder bruger. Alle distributionsselskaber har monopol, hvorfor de opererer uden konkurrence.
- Naturgasleverandører: Det er naturgasleverandørerne, der sælger gassen. Der er to typer af naturgasleverandører, nemlig Forsyningsselskaber og kommercielle naturgasleverandører. Sidstnævnte er SEF Energi A/S et eksempel på. I Danmark er der omkring 10 naturgasleverandører, som til sammen tilbyder naturgas på det liberaliserede naturgasmarked.