Hvor kan din virksomhed spare mere energi? Og hvad skal der til for at reducere strømforbruget? Med et energisyn afdækker SEF din virksomheds potentiale for at optimere energiforbruget. På den måde opnår I både økonomiske og miljømæssige gevinster.
Som følge af EU’s energieffektivitetsdirektiv skal større virksomheder have foretaget et obligatorisk energisyn hvert fjerde år. I Danmark er der ca. 1200 virksomheder, som falder under EU’s krav om det lovpligtige energisyn. Er din virksomhed en af dem, har du rig mulighed for at gøre energisynet til en god og grøn investering. Her giver SEF jer et overblik over, hvordan det samlede energiforbrug fordeler sig og viser jer potentialet for energibesparelser.
Energisyn – overblik ned til mindste detalje
Et energisyn består af en meget grundig gennemgang af din virksomheds bygninger, anlæg, transport og udstyr og kortlægger fordelingen af virksomhedens energiforbrug ned til mindste detalje. Herefter analyserer vi resultaterne af gennemgangen og finder ud af, hvor der kan energieffektiviseres.
For at få mest muligt ud af energisynet kan du kombinere det med en projekt- eller serviceaftale om energirådgivning hos SEF. Med en rådgivningsaftale sikrer vi, af din virksomhed får realiseret de energibesparelser, som vi gennem energisynet får kortlagt.
Hvem skal have foretaget energisyn?
Din virksomhed skal have foretaget energisyn, hvis den opfylder én eller flere af følgende betingelser:
Sådan laver SEF et energisyn af din virksomhed:
Danske datterselskaber af store internationale virksomheder var indtil 1. januar 2020 undtaget fra kravet om energisyn, hvis deres samlede årlige energiforbrug var under 1 million kWh.
Denne undtagelse er nu ophævet og erstattet af et forenklet energisyn. Dette er et tillæg til de eksisterende regler, som i øvrigt er uændrede.
Forenklet energisyn – afhængigt af energiforbrug
Lovændringen medfører, at danske datterselskaber af store internationale virksomheder er omfattet af kravet om at gennemføre energisyn hvert fjerde år. Energisynets omfang afhænger af, hvor stort datterselskabets samlede energiforbrug er.
Energistyrelsen inddeler selskaberne, der er omfattet af reglerne for forenklet energisyn, i to grupper:
Gruppe 1: Samlet energiforbrug under 100.000 kWh om året
Selskabet må selv gennemføre det forenklede energisyn. Det foregår ved at udfylde et skema fra Energistyrelsen med informationer om det samlede energiforbrug (el, varme, proces og transport) samt mulige energisparetiltag. Der kan evt. tages udgangspunkt i energimærker, årsopgørelser og regninger på den brugte energi. Selskabet indsender selv det udfyldte skema til Energistyrelsen via virk.dk.
Gruppe 2: Samlet energiforbrug mellem 100.000 og 1 million kWh om året
Energisynet skal udføres med bistand fra en energi- eller energisynskonsulent. Energisynskonsulenten fastsætter det nødvendige omfang af energisynet ud fra en lønsomhedsvurdering. Afhængigt af lønsomhedsvurderingen udfører konsulenten energisynet med eller uden ejendomsbesigtigelse. Energisynet udmunder i en rapport med forslag til, hvordan virksomheden kan spare energi. Når energisynet er gennemført, indberetter konsulenten det til Energistyrelsen.
Hvordan når din virksomhed frem til den størst mulige energibesparelse på bedst mulig vis? Det overordnede svar er gennem energiledelse. Ligesom andre ledelsessystemer er energiledelse en systematisk og struktureret proces hen mod en bedre udnyttelse af en virksomheds ressourcer.
Gå systematisk til værks og halver dit forbrug
Det kan lyde lidt langhåret, men ved at implementere nogle organisatoriske procedure- og IT-relaterede tiltag, opnår din virksomhed et lavere forbrug af bl.a. el, vand, fjernvarme, olie og gas. Den proces vil vi meget gerne bidrage til.
Ifølge Energistyrelsen vil en virksomhed typisk kunne fordoble sine energibesparelser ved hjælp af energiledelse. Derudover vil I opnå en forbedret produktivitet og kvalitet.
Energibesparelser på både kort og langt sigt
Med SEF som rådgiver guider vi jer til at få en struktureret tilgang til at reducere jeres virksomheds energiforbrug. Og det er en løbende proces, hvor energieffektivisering tænkes ind i alle relevante beslutninger og aktiviteter. Det fører ikke bare til energibesparelser på kort sigt men også langt ud i fremtiden.
Sådan kommer din virksomhed godt i gang
For at få etableret en effektiv energiledelse gælder det om at få inddraget de medarbejdere, som har mest mulig indflydelse og overblik over din virksomheds energiforbrug. Derudover gælder det om at få udarbejdet en energipolitik, så I ved, hvor I skal hen.
Det er ikke alle virksomheder, der har de rette kompetencer i forhold til at nå i mål med energioptimering – derfor kan det være en god idé at overveje, om der skal eksterne specialister til.
Ingredienser i god energiledelse:
Derfor skal du implementere energiledelse i din virksomhed:
OBS.
Loven forpligter store virksomheder til at få udført et uafhængigt energisyn hvert fjerde år. Men har din virksomhed et certificeret energiledelsessystem, hvor energisyn indgår som en del af ledelsessystemet, undgår du førstnævnte.
Der er mange gevinster ved at gøre brug af miljøledelse i jeres virksomhed. I forbedrer jeres miljø- og klimaindsats, handler miljømæssigt, etisk og socialt fornuftigt og skaber et godt omdømme.
Hvordan forbedrer I jeres indsats på miljøområdet og reducerer jeres omkostninger til el, gas, vand eller olie?
Ved hjælp af miljøledelse kan I som virksomhed systematisere indsatsen på miljøområdet og gøre en forskel i tæt samarbejde med medarbejdere, underleverandører og samarbejdspartnere. En kortlægning af nøgleområder fører til initiativer, der bl.a. kan reducere omkostningerne ved indkøb af energi og råvarer og dermed mindske risikoen for fremtidige miljøproblemer.
Miljøledelse strukturerer din indsats for miljøet
Med miljøledelse får din virksomhed praktiske redskaber og viden til at etablere en langsigtet indsats på miljøområdet. Det drejer sig bl.a. om at udvikle en handlingsplan, der skal styrke en markant miljømæssig profil. Derudover vil I ved hjælp af miljøledelse etablere retningslinjer for indkøb og produktion i jeres virksomhed og større ressourcebevidsthed.
Tre fordele ved miljøledelse:
Sådan gennemføres miljøledelse
Miljøledelse bygger på ISO 14001-standarden, der følger de samme principper som ISO 9001-kvalitetsstyring. Det er derfor let at integrere begge ISO-standarder i virksomhedens overordnede ledelses- og forretningsstrategi.
Virksomhedens krav til miljøledelse bliver fastlagt ud fra relevante love og bestemmelser på området og i forhold til eksisterende forretningsmæssige og strategiske målsætninger i virksomheden.
De fleste virksomheder kan reducere deres energiomkostninger med 10 – 15 % ved indførelse af energiledelse.
Fordele ved at have Energi- og Miljøledelse inkluderer:
Med vores rådgivning får du som kunde sparring og rådgivning, der klæder dig på til at træffe de rigtige beslutninger, så du får det bedst mulige slutresultat for dit Energi- & Miljøledelsessystem. Indførelsen af Energi- & Miljøledelse er ofte en kompliceret proces, og derfor vil vi gerne hjælpe dig med at undgå faldgruberne.
Blandt vores ekspertiser er:
Med Energi- & Miljøledelse fra SEF får du:
Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig? Så ring, og få en snak med vores kompetente rådgivere. De står altid klar til at fortælle dig mere om, hvad vi kan gøre for din virksomhed, og hvordan energioptimering fra SEF er med til at skabe energibesparende og omkostningsbesparende løsninger for din virksomhed.
Udfyld formularen og vi kontakter dig eller du kan ringe til os på telefon 62 20 11 20.